Bula imobiliară din România, spartă de războiul din Ucraina: s-a întâmplat în doar 2 săptămâni

de: Mădălina Bahrim
14 03. 2022

Constructorii români avertizează asupra faptului că piața imobiliară riscă să ajungă într-o situație de criză profundă. Semnalele sunt clare și au apărut de ceva vreme, dar au fost ignorate, iar acum efectele se vor resimți puternic, pe tot lanțul, până la consumatori.

Deși numeroși analiști economici avertizau, încă de anul trecut, cu privire la faptul că piața imobiliară din țara noastră se află într-o bulă comparabilă cu aceea din anii de criză 2007-2008, a fost nevoie de apariția unui război la graniță pentru ca problemele din acest sector să iasă flagrant la lumină.

Românilor le-a scăzut interesul pentru achiziții imobiliare

Un prim semnal al începerii crizei este acela dat de scăderea interesului consumatorilor pentru astfel de achiziții. Conform constructorilor români, care spun că sectorul e deja în colaps, acest lucru se întâmplă deja.

„În ultimele 2 săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Noi am constatat scăderea cu aproape 70% a accesărilor pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările, cum e Libra Bank, care a oprit finanțările în sectorul imobiliar.

Cumpărătorul final este în așteptare, pe fondul situației din Ucraina. Consecințele sunt negative, în primul rând, pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări și apar dificultăți în relațiile cu finanțatorii, dar sunt și proiecte în pregătire, care, momentan, sunt puse în așteptare. În ultimele 2-3 săptămâni dezvoltatorii au început să se gândească dacă să mai acceseze o finanțare sau dacă să mai demareze un proiect nou“, a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, într-o conferință organizată de Federația

Nu trebuie să fii expert sau strateg economic pentru a-ți da seama că această scădere a interesului se va reflecta într-o diminuare a tranzacțiilor și, desigur, în posibila închidere de șantiere.

Constructorii se plâng de faptul că sectorul acesta al economiei este măcinat și de criza de forță de muncă, iar efectele războiului riscă să aducă falimentul pentru multe societăți.

Din nefericire, întreaga situație se poate finaliza tot cu un cost mai greu de suportat pentru cumpărătorul final, avertizează unii constructori.

„Când se vor relua construcțiile de apartamente, se vor relua, brusc, de la prețuri cu cel puțin 50% mai mari. Toate costurile se duc în sus și nu vor exista apartamente pe piață peste un an – un an și jumătate. Piața este speculativă și ceea ce va exista când oamenii vor vrea să investească în apartamente, din nou, va fi la prețuri mult mai mari decât acum“, a menționat Cristian Erbașu, proprietarul Construcții Erbașu.

Analiștii economici recomandă cumpărătorilor să analizeze bine ofertele de pe piață, deoarece constructorii au interesul evident de a vinde, motiv pentru care pot lansa avertismente privind scumpiri iminente, însă în opinia multor specialiști piața este supraevaluată și ar putea să se prăbușească, nu să se scumpească. Ce-i drept, însă, e dificil de făcut estimări concrete, pentru că situația din prezent depinde de foarte mulți factori variabili, iar în toate sectoarele economice se resimte o puternică lipsă de predictibilitate, ceea ce înseamnă că, până la proba contrarie, trebuie luate în considerare toate părerile și, în calitate de cumpărător, aleasă soluția cel mai puțin riscantă.